Stanovnici Djakovića ogorčeni

undefined

"Djakovići su ponovo prevareni i izmanipulirani. Slušamo laži onih koji tvrde da je cijelo selo dobilo električnu energiju, a istina je da su sijalice zasvijetlile samo u tri kuće". Ovo je priča mještana Djakovića kod Novog Travnika, koji nakon rata još nisu dobili električnu energiju, a polako gube i nadu.
"Samo nas zanima kad ćemo doći na red. Prije rata je u Djakovićima bilo 50-ak kuća i imali smo sve, a danas, u 21. stoljeću, u selu ima 25 kuća i nemamo ništa. Vidjet ćemo šta će bit' kad prođu izbori... Nema šanse da dobijemo struju ove godine", priča uglas desetak mještana ovog novotravničkog sela.

 'Nek' zasvitli svima, inače će bit' belaja!'
Ogorčeni su kako kažu na one koji su u medijima pompezno objavili da su Djakovići, napokon, dobili struju, iako ništa od toga nije istina. "Svitli samo u tri kuće... Kako mogu reć' da su je cijeli Djakovići dobili. I samo jedan od tih koji su dobili struju živi u selu, a ostali su vikendaši. Mi samo hoćemo struju za sve... U jednom dijelu sela nema ni bandera".
Iako ne mogu precizno identificirati odgovorne, upozoravaju da ovaj problem mora što prije biti riješen, jer već dolazi do svađe i među seljanima . "Ako ovako nastave raditi, doći će ovdje veliki belaj među ljude, a nije u redu da se mi između sebe svađamo. More doć' i do mrtve glave... Prave nas budalama, a to nismo. Nisu oni pametniji što su školu učili, nego ja koji radim. Oni ne znaju ni kopat' ni orat'", govori jedan od stanovnika Djakovića.
Šutnja u Elektroprivredi
Svi mnogo očekuju od donacije iz Hrvatske, iako nisu sigurni niti kada stići, niti kome će biti stavljena na raspolaganje. "Ovo što su sada radili to je bilo od para Elektroprivrede BiH. Iz Hrvatske treba stići 400.000 kuna, a Općina je, također, obećala donaciju. Pare iz Hrvatske nećemo dati nikome i one mogu doći samo na crkveni žiro račun", kažu oni i tvrde da su Elektroprivredi dostavljali svu potrebnu dokumentaciju. Odgovor o uzrocima problema mještana Djakovića pokušali smo potražiti u Elektroprivredi BiH, ali bezuspješno. Po odgovor su nas u poslovnici Elektroprivrede u Novom Travniku uputili u poslovnicu u Travniku, a oni su lopticu prebacili kolegama u Zenici. U Zenici, bez odgovora...
Općina: Problem je dokumentacija
S druge strane, pomoćnik načelnika Općine Novi Travnik Branko Brkan tvrdi da je problem u dokumentaciji stanovnika Djakovića. Prema njegovim riječima, omogućen je priključak na električnu energiju za 14 domaćinstava, ali nisu svi ispoštovali procedure i pribavili potrebnu dokumentaciju. "Ukoliko su, recimo, preminuli prijeratni nositelji stanarskog prava, Elektropivreda BiH, sukladno važećim propisima, traži da pravni nasljednik koji će dobiti priključak za električnu energiju donese dokumente koji potvrđuju suglasnost ostalih nasljednika. To su pravila koja važe u svakom dijelu BiH. Ovi koji su dobili priključak imali su 'čiste papire'. Druga vrsta problema je, također, izmiještanje kuće sa prijeratne lokacije, jer prema propisima, u tome slučaju gubi se pravo na besplatan priključak. Do sada je Općina, u takvim situacijama, izlazila u susret i plaćala priključak povratnicima i nadam se da će to biti i u slučaju Djakovića. Papirologiju moraju srediti povratnici koji žele električnu energiju... Nitko umjesto njih ne može otići u Elektroprivredu i odnijeti sve potrebne dokumente", kaže Brkan.
Bh. institucije trebaju raditi svoj posao, a Hrvatska će pomoći
Na pitanje ima li informacije o novcu koji će, prema očekivanjima mještana Djakovića, biti doniran iz Hrvatske, Brkan kaže da je preko župnog ureda aplicirano za sredstva Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te da ima nekih obećanja. "Međutim, ono što ja znam iz razgovora sa hrvatskim veleposlanikom Ivanom Del Vechiom, je to da je on pobornik da institucije BiH urade ono što trebaju uraditi, a da će institucije Republike Hrvatske pomoći ukoliko to ne bude dovoljno", ističe Brkan.

Izvor: http://www.drukciji.ba/lokalnevijesti/stanovnici-djakovica-ogorceni-lazu-da-smo-dobili-struju-10062

← Stariji postoviNoviji postovi →